FONklamastični utisci – I deo

Ne znam da li znate, ali mnogo volim seminare i kvalitetna predavanja na njima. FONklame, seminar o advertajzingu, održan je u subotu 20. marta 2010. na FON-u. Otišla sam tamo kao gost bloger sa očekivanjima na nuli, iskreno. Po principu – šta god da me sačeka a nije loše – super je. I ispalo je više nego super! Organizacija na nivou, iz svakog predavanja sam izvukla nešto korisno, a da ne pričam koliko sam se puta smejala. Pošto sam puna utisaka, pisaću u nastavcima da ne bih pravila kilometarski post. Danas vam pišem o prva dva predavanja, o mobilnom i viralnom marketingu.

Boris Dragović – “Examine your assumptions”

Prvo predavanje krenulo je baš onako kako treba – razbuđujuće. Boris Dragović iz KlikMee-a je uz ležeran i duhovit pristup uspeo da smekša i osvoji publiku već u prva 3 minuta. Nisam baš shvatala kakve veze ima naziv predavanja “Examine your assumptions” iliti Ispitajte svoje pretpostavke sa mobilnim marketingom, sve dok mi se nisu razbile pretpostavke o mobilnom marketingu :)

Obzirom da spadam u digitalnu generaciju i vrlo često sam evanđelista twittera, blogova i svega internetskog, na pitanje predavača “Šta mislimo da više menja naše živote – internet ili mobilni telefon?” možete pretpostaviti moj odgovor. Ali posle nekoliko vrlo lepih primera dolazim do zaključka da to i nije baš crno-belo kao što sam mislila, tako da bi moj odgovor na pitanje sada bio – mobilni sa internetom, kao dobitna kombinacija.
Posle nekoliko stvarno velikih statističkih brojki, dolazi se do ključne rečenice koja definiše prednost mobilnog marketinga, a to je – Marketing u džepu svakog korisnika. I tu stvarno ima mesta za inovacije i kreativnost, iako na prvi pogled možda ne deluje tako.

Ono što je bitno shvatiti je da svako od nas svoj mobilni smatra vrlo intimnom stvari. I da biste pridobili korisnika vi ne smete stvoriti utisak da mu narušavate privatnost (kao što je to slučaj sa SMS spamom). Da bi određena reklama uspela, ona korisniku mora da se svidi, i da je odobri. A da bi je odobrio, mora imati neku korist od nje.

Pokušala sam da pronađem neke pozitivne primere koji su spominjani na predavanju:

 • BMW-ova kampanja sa zimskim gumama. Odziv ove kampanje bio je zavidnih 30% (u odnosu na standardnih 0.2%).
 • Blyk kampanja za Lorealove proizvode. Usko targetirana, i njeni korisinici su bili nezadovoljni samo malom količinom reklama.
 • Interaktivni Nike bilbord u centru Njujorka, koji uz vaše instrukcije putem telefona menja boju patike na reklami.

Sve u svemu, zanimljivo predavanje koje mi je malo proširilo vidike, i uspelo da obori predrasudu da će ovo biti samo još jedno reklamno predavanje sponzora. A ustvari je bilo sve samo ne to…

Istok Pavlović – internet viralni marketing

Naš poznati viral majstor održao je prezentaciju u svom stilu. Sjajni primeri i po koja zanimljiva činjenica obeležili su još jedno dobro predavanje, i sve to pre prve pauze. Svi sigurno znamo šta je viral, ali možda ne po tom nazivu. Viralni marketing je kada uspete da napravite nešto (vest/reklamu/igricu) što će se širiti kao virus, od usta do usta.

Ono što sam uspela da izdvojim iz ovog predavanja u par crta bi bilo:

 • Viralni marketing predstavlja stvaranje medijskog prostora.
 • Ne može se predvideti uspeh viralne kampanje. Ona ili uspe ili ne.
 • U uspešnoj viralnoj kampanji uloženo vam se vrati mnogo više puta.
 • U viralu je bitno investirati do tzv. tipping pointa, odnosno tačke preokreta, kada reklama krene da masovno da se širi. Ako se ne stigne do te tačke, kampanja nije uspela.
 • Aplikacije/igrice koje su napravljene da se šire internetom moraju biti jednostavne. Što više opcija, to su manje šanse da će se neko ostati na stranici.
 • Facebook NFO (News Feed Optimization) je novi SEO (Search Engine Optimization). Novi izraz za mene moram priznati, ali svakako relevantan.
 • FB grupe su beskorisne.  Fan stranice su korisne. Povezano sa prethodnom stavkom, grupa nema apsolutno nikakvog uticaja na svoje članove i njihov news feed. Potpuno se slažem sa ovim, a detaljnije objašnjenje možete pročitati kod Istoka na blogu.

Dok čekate sledeći nastavak, slobodno skoknite na Prokkin blog po još utisaka, on je bio mnogo sažetiji od mene :)

9 responses

 1. Sa ovakvim predavacima u startu bih otisao sa velikim ocekivanjima, a ne na nuli. Definitivno od njih se ima sta cuti i nauciti. Super !!!

 2. Super izvestaj! Meni je jedan od ciljeva ove godine da se lepo ublogerim i da odem na bar jednu konferenciju gde ce predavac biti Istok Pavlovic. Super su mi zanimljive i njegove kampanje i tekstovi na blogu, pa slutim da ce mi predavanje biti jos bolje.

  @Deda: Mislim da je Bubullina mislila na temu. Da su joj ocekivanja po pitanju teme (za koju mislim da joj nije bila bas u zizi interesovanja) bila na nuli, a da se to ne odnosi na predavace :) #DaLiSamJaBoljeShvatilaOdDede

 3. Hehe, u stvari su ocekivanja bila vezana za ceo dogadjaj, kada bas ne znate sta da ocekujete od organizacije, samih predavanja, tehnickih uslova i slicnog. A svaka ta stavka ovde zasluzuje visoku ocenu.

  @Leyla Hvala na pohvalama, prvi put pisem ovakav izvestaj :)

 4. Hvala za post,
  Od Istoka ponovo novi primenljiv info.
  Borisa sam cini mi se vidjao ranije u Petnici, ima jedno 12 godina od tada.
  Hajde, ocekujemo II deo :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *